Forskningsnyheter

Ny bok med rätten till bostad i fokus
Rätten till bostad är fastslagen i den svenska grundlagen, men vad betyder rätten till bostad? IBF:s forskare Bo Bengtsson, Markus Holdo och Emma Holmqvist är redaktörer för en ny antologi som reder ut begreppen, pekar på problemen och kommer med förslag på lösningar.

Vilka människor skulle helst vilja flytta till Sverige om de gavs möjligheten?
Den internationella migrationen ökar stadigt i världen. På hundra år har Sverige gått från att vara ett utvandringsland till att vara ett mottagarland för migration. En ny rapport visar att 10 miljoner människor skulle vilja flytta till Sverige om de fick möjlighet.

Nybyggnation gynnar alla inkomstgrupper
Hur påverkas olika inkomstgrupper av nyproduktion? Kan nybyggda bostäder skapa flyttkedjor som lösgör bostäder även för människor med lägre inkomster? Svaret är ja, enligt en studie som är genomförd av IBF:s nationalekonomer Che-Yuan Liang och Gabriella Kindström.

Hyresgäströrelsen startade redan för 150 år sedan
Hyresstrejker och blockader av fastighetsägare. Den tidiga hyresgäströrelsen protesterade kraftigt mot oskäliga bostadsvillkor i början av förra sekelskiftet. Och mycket av deras arbete består än idag, visar historikern Hannes Rolf i en ny bok.

Energiforskning i kristider
Det pågående kriget i Ukraina sätter fokus på energiomställningen. Samtidigt har hotet om manuell avstängning av delar av elnätet fått Energimyndigheten att dra igång informationskampanjen "Varje kWh räknas". Detta är dock inte första gången som svenskarna uppmanas att spara på el.

Ny rapport om hur många ukrainska flyktingar som förväntas komma till Sverige
I Delmi-rapporten "Hur många kommer fly från Ukraina och vilka EU-länder kommer de söka sig till?" beräknar forskarna att cirka tolv miljoner flyktingar från Ukraina förmodas ta sig till EU. Av dessa kan 300 000 komma att söka sig till Sverige.

Striktare migrationspolitik påverkar migrationen till andra EU-länder
En nationlekonomisk studie har studerat hur Danmarks skärpta regler för familjeåterförening 2002 fick danska medborgare som ville förenas med en partner från ett land utanför EU att istället bosätta sig i Sverige.

Strategiskt byggande nödvändigt för att uppnå social blandning
Är varierade upplåtelseformer i nyproduktion ett bra sätt för att minska segregationen? I en ny studie undersöks hur blandade upplåtelseformer påverkar bostadsområdets socioekonomiska sammansättning.

Kommunal bostadspolitik färgar flyktingmottagande
Kommuner kan använda sin lokala bostadspolitik för att påverka flyktingmottagandet. Vissa ger flyktingar permanenta bostadskontrakt, medan andra endast ger tillfälliga kontrakt som försvårar för flyktingar att bosätta sig i kommunen på lång sikt.

Kunskapsöversikt om den svenska hyrespolitiken
Synen på hyressättningen utgör en ideologisk skiljelinje i svensk politik. Vad är bakgrunden till det nuvarande systemet och vad skulle marknadshyror i nyproduktionen innebära i praktiken? Rapporten "Marknadsmakt och besittningsskydd" ger en bred översikt över hyrespolitiken.

Avpolitisering viktigt inslag i citysamverkan
Genom citysamverkan går fastighetsägare, handlare och kommuner ihop för att uteckla stadsrummet och göra det mer attraktivt. IBF-forskare pekar på hur olika strategier för att ”avpolitisera” processerna tycks vara avgörande för att genomföra förändringar som kan uppfattas som kontroversiella.

Hyresnämnden kritiseras i ny bok
Tvister om hyresnivån mellan hyresvärdar och hyresgäster avgörs i hyresnämnden – en opartisk instans som ligger under Sveriges domstolar. IBF:s forskare i sociologi Dominika Polanska har undersökt vad som händer när hyresgäster överklagar hyreshöjningar som följer av omfattande renoveringar.

Mobildata påvisar segregationsmönster
IBF:s kulturgeografer har använt sig av mobiltelefoners positionsbestämningar gentemot mobilmaster för att ta reda på hur människor förflyttar sig i två medelstora svenska regioner, Falun-Borlänge och Gävle-Sandviken, och konstaterar att rörlighetsmönstren är starkt segregerade.

Moskvas avantgardistiska bostäder uppskattas än idag
Moskvas första moderna lägenhetskomplex skulle underlätta vardagslivet för industriarbetarna och jämna ut klasskillnaderna i det kommunistiska Sovjetunionen. En ny avhandling handlar om hur bostäderna används idag och den historiska utvecklingen av de hundra år gamla husen, som nyligen klarade sig undan rivning.

Systemskiftet på bostadsmarknaden började redan på 1970-talet
Under 1990-talets bankkris genomfördes en rad bostadspolitiska reformer, som syftade till att förändra bostadssystemet mot ett mer marknadsbaserat system. Vad många inte känner till är att flera av dessa processer inleddes redan på 1970- och 80-talen.

Hårdare retorik kring flyktinginvandring och migranters rättigheter
I den nyutkomna boken Migrants and Natives – ’Them’ and ’Us’ studerar Kristina Boréus, professor i statskunskap vid IBF, hur politikers retorik i frågan om invandring och flyktingpolitik har förändrats över tid.

Utbildningsnivå avgör var människor bosätter sig
Sedan 1990-talet har inkomstojämlikheten och den inkomstrelaterade boende-segregationen ökat kraftigt i svenska kommuner. Ökningen kan inte förklaras av en minskad omfördelning i form av skatter och bidrag. Istället verkar utbildningsnivå vara den faktor som påverkar boendesegregationen mest.

Gröna städer inte så hållbara som man kan tro
Bostadsområdena Västra hamnen i Malmö och Hammarby sjöstad i Stockholm lyfts ofta fram som två av Sveriges mest hållbara bostadsområden, men stämmer det verkligen? I en ny artikel utmanar forskarna Ståle Holgersen och Anna Hult synen på hållbara städer.

Lyckad start för Urban Lab
Forskningsprogrammet Urban Lab fortsätter att växa. Idag har Urban Lab 36 svenska och internationella forskare knutna till sig och Uppsala kommun har beslutat att fortsätta stödja forskningen ekonomiskt. Forskarnas regelbundna möten med kommunens tjänstemän har också haft positiv inverkan på forskningen

Förskolevalet förstärker segregationen
I en ny forskningsartikel analyserar Andreas Alm Fjellborg, postdoktor i kulturgeografi vid IBF, tillsammans med Håkan Forsberg, pendling mellan hem och förskola för samtliga barn i Storstockholm under 2017. Analysen syftar till att förstå hur föräldrars val av förskola påverkar graden av segregation i förskolan.

Industrialiseringen i 1880-talets Uppsala ökade inte segregationen mellan samhällsklasser
Genom att göra en fallstudie av Uppsala undersöker Martin Söderhäll, postdoktor i ekonomisk historia vid IBF, tillsammans med Jakob Molinder, hur industrialisering och urbanisering påverkade markanvändning och bosättningsmönster i städer på 1800-talet.