Den svenska välfärdsstatens legitimitet
Vad kan medborgarna om socialförsäkringarna? Påverkar kunskaperna synen på nivåerna i dem? I projektet studerar Anders Lindbom, professor i statskunskap, medborgarnas kunskaper på om välfärdspolitiken och deras reaktioner på förändringar i välfärdssystemen.
Att höga ersättningsnivåer i socialförsäkringarna förklarar att medelklassen stödjer välfärdsstaten är inte bara en vedertagen sanning i välfärdslitteraturen, utan också i den svenska politiska debatten. Men fastän ersättningsnivåerna i viktiga svenska socialförsäkringar trendmässigt har sjunkit i 20-25 år är det en sjunkande andel av befolkningen som vill minska den offentliga sektorn.
Omfördelningsparadoxen antar att sjunkande ersättningsnivåer leder till en ond spiral av nedskärningar och sjunkande stöd. Inom opinionsforskningen finns dock resultat som tyder på att reaktionerna i stället tenderar att vara termostatiska: sjunkande ersättningsnivåer leder till att allt fler vill höja nivåerna igen. Det här projektet undersöker empiriska och teoretiska skäl att utveckla omfördelningsparadoxen.
Projektet fokuserar särskilt på:
- Medborgarnas kunskaper om välfärdspolitiken. Om medborgarna inte känner till att ersättningsnivåerna sjunker reagerar de inte.
- Medborgarnas reaktioner på förändringar.
I förhållande till den ursprungliga omfördelningsparadoxen breddar vi också analyserna genom att ta upp de av arbetsmarknadens parter organiserade kompletterande försäkringarna samt vård, skola och omsorg.
Projektstart
2016-01-01
Finansiär
Forte
Forskare
Anders Lindbom, professor i statskunskap, IBF