Irene Molina vinnare av Kritikerpriset 2020

2021-03-29

IBF:s professor i kulturgeografi Irene Molina, tilldelades tillsammans med kollegan Carina Listerborn (Malmö universitet) Kritikerpriset vid Arkitekturgalan som gick av stapeln i digitalt format för några veckor sedan.

Kritikerpriset är ett av Sveriges mest prestigefyllda arkitekturpriser, som tillsammans med en rad andra priser delas ut av branschorganistationen Sveriges Arkitekter vid den årliga Arkitekturgalan. Galan hölls i år i ett digitalt format på grund av den pågående pandemin. Irene Molina, som befinner sig i USA, medverkade via länk.

I sin motivering skriver juryn bland annat:

"Årets vinnare är två engagerade arkitekturforskare­­­, verksamma sedan länge, men som under 2020 skärpt sin kritik av den rådande stadsutvecklingen och bostadssituationen i Sverige.

Pandemin har haft en genomgripande påverkan på allas våra liv och sätter skarpt fokus på vilka ödesdigra konsekvenser bostadsojämlikheten skapar. Med detta som bakgrund riktar årets Kritikerpristagare uppmärksamheten mot särskilt utsatta grupper i samhället och lyfter fram det motstånd som finns mot den rådande samhällsutvecklingen.

Kunnigt blottlägger de Sveriges dysfunktionella bostadsmarknad och visar på utanförskapet och segregationen som kommit i dess kölvatten. På punkt efter punkt friläggs de ideologiska beslut som lett fram till dagens bostadspolitiska situation."

Läs mer på Arkitekturprisets webbplats

Nyheter