Forskningsrapport: Migration och socialförsäkringen
2017-06-22
Roger Andersson, professor i kulturgeografi vid IBF, medverkar med kapitlet "Migration och segregation – några reflektioner om dilemman och utmaningar" i Försäkringskassans nya Socialförsäkringsrapport.
Roger Anderssons kapitel i forskningsrapporten är en sammanställning av resultat från flera studier som tidigare har publicerats i internationella tidskrifter.
– Rapporten sammanfattar resultat från forskning som jag och kollegor sedan länge bedrivit om frågor om invandring, boendesegregation, utsatta bostadsområden och social och geografisk rörlighet. Huvudpoängen är att bristen på styrande placeringspolitik för nyanlända i kombination med en svag bostadspolitik, har lett till fler och mer utsatta bostadsområden, säger Roger Andersson.
Innehållet i forskningsrapporten presenterades vid ett forskningsseminarium arrangerat av Försäkringskassan, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) och Centralförbundet för socialt arbete (CSA) tidigare i år. Syftet med seminariet var att öka intresset för socialförsäkringsforskning och att skapa kontakter mellan forskare och praktiker inom området.
Läs rapporten
Migration och socialförsäkringen
Socialförsäkringsrapport 2017:6
Nyheter
-
Barncancer påverkar föräldrarnas ekonomi olika
2021-01-15
Mammor och pappor till barn som drabbas av cancer påverkas ekonomiskt på olika sätt. Medan mammornas inkomster på kort sikt sjunker för att sedan stiga kommer de negativa ekonomiska konsekvenserna för papporna senare.
-
Överdriven rädsla för strålning påverkar bostadspriserna negativt
2020-12-02
I sin nationalekonomiska doktorsavhandling har Fredrik Hansson undersökt i vilken grad rädsla för strålning i inomhusmiljöer är befogad när det gäller barns kognitiva utveckling. Resultaten från hans forskning ger inga bevis som stöder den rädslan, men visar att strålningen ändå påverkar bostadspriserna.
-
Stort intresse för IBF:s webbseminarier
2020-12-02
Under hösten har IBF arrangerat en serie webbsända frukostseminarier för att ersätta det inställda Bostadsmötet. Seminarierna har lockat 150-250 deltagare och det stora intresset gör att IBF nu planerar för att hålla ytterligare en seminarieserie till våren.
-
10 miljoner kronor till forskning om nyanländas situation
2020-11-23
Tre forskare från IBF har blivit beviljade totalt 10 miljoner kronor i forsknings-
anslag från forskningsrådet Formas. -
Bristande samordning försvårar arbetsmarknads- och bostadsintegration
2020-10-26
Sedan 2010 ansvarar staten för att matcha nyanlända mot arbetstillfällen, medan kommunerna ansvarar för boendet för dem som har fått uppehållstillstånd. Samtidigt är det bostadsbrist i 83 procent av Sveriges kommuner, vilket gör det svårt för nyanlända att flytta dit jobben finns.
-
Nytt strategiskt samarbete för forskning om hållbara bostäder och städer
2020-10-14
IBF har ingått ett strategiskt partnerskap med Länsförsäkringars forskningsfond. Målet är att etablera ett långsiktigt samarbete för utbyte av kunskaper och erfarenheter inom hållbar utveckling av städer och boende.
-
Förtätning kan vara både bra och dåligt för hälsan
2020-10-13
Både urbana grönområden och urban förtätning är förknippat med lägre dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar. Detta till synes förbryllande resultat rapporteras i en ny studie.
-
Ledig tjänst: Postdoktor i nationalekonomi med inriktning på bostadsmarknadens funktionssätt
2020-10-12
I samverkan med Hyresgästföreningen utlyser IBF en tjänst som postdoktor i nationalekonomi. Sista ansökningsdag är 2 november.
-
Ledig tjänst: Postdoktor med inriktning mot hållbart boende och samhällsbyggande
2020-09-18
I samverkan med Länsförsäkringars Forskningsfond utlyser IBF en tjänst som postdoktor för att bedriva forskning om förutsättningar och former för omställning mot en hållbar samhällsplanering och bostadsförsörjning.
-
Ledig tjänst: Kommunikatör
2020-08-03
IBF söker en kommunikatör för strategiskt arbete. Tjänsten är på 50 % under sex månader.
-
Skolvalet har ingen större inverkan på individers framtida utbildning och inkomster
2020-06-10
SKOLSEGREGATION
Skolvalsreformen infördes på 1990-talet, bland annat med syfte att lindra konsekvenserna av boendesegregationen. Genom att barn i socialt utsatta bostadsområden skulle kunna välja att gå i en annan skola än den närmast hemmet skulle skolsegregationen minskas.
-
Webbsända frukostseminarier ersätter Bostadsmötet
2020-06-10
På grund av rådande situation med Coronaviruset har IBF beslutat att ställa in årets Bostadsmöte, som skulle ha hållits i oktober. Istället lanserar IBF en frukostseminarieserie, som kommer att sändas på webben.
-
IBF startar digitalt nyhetsbrev
2020-06-10
Till följd av Coronakrisen kommer IBF:s nyhetsbrev från och med också att skickas ut i en digital version via e-post.
-
Kerstin Larsson går i pension
2020-06-10
IBF:s mycket uppskattade administrativa samordnare Kerstin Larsson går nu i pension.
-
Den svenska krisstrategin under oljekrisen innebar få tvångsåtgärder
2020-06-04
Sällan har väl krispolitik varit så hett som nu. Evert Vedung, professor emeritus i statskunskap vid IBF, har studerat oljekrisen 1973-74 och vilka effekter den fick på svensk politik. Tillsammans med Dan Hansén vid Försvarshögskolan har han nyligen utkommit med en artikel i ämnet. Undersökningen visar att den svenska regeringen även då hade en krisstrategi som byggde på frivilliga insatser, snarare än tvång.
-
Ledig tjänst: Postdoktor i nationalekonomi
2020-05-13
IBF söker en postdoktor i nationalekonomi.Sista ansökningsdag är 19 juni.
-
Ny studie om ungdomslägenheters effekter på studier och barnafödande
2020-04-23
Inträdet i vuxenlivet kan försvåras av att det råder brist på bostäder i orter där unga vuxna har större möjligheter att studera och få arbete. Vilka långsiktiga effekter kan bostadsbrist för unga få? Är tillgång till bostad tillräckligt för att främja studier och familjebildande?
-
Bostadsmötet 2020 ställs in
2020-04-16
På grund av rådande situation med Coronaviruset har IBF beslutat att ställa in årets Bostadsmöte, som skulle ha hållits i oktober.
-
Ledig tjänst: Postdoktor i miljöpsykologi
2020-04-07
IBF söker en postdoktor i miljöpsykologi.
-
Kristoffer Jutvik och Henrik Andersson får Myrdalspriset
2020-02-20
Kristoffer Jutvik, doktorand i statsvetenskap vid IBF och Henrik Andersson, tidigare doktorand i nationalekonomi vid IBF, tilldelas Myrdalspriset 2019 för den gemensamma artikeln ”Påverkar nationell migrationspolitik flyktingflöden?”.
-
Är basinkomst åt alla etiskt försvarbart?
2020-01-27
Simon Birnbaum, docent och forskare i statskunskap vid IBF, har publicerat två kapitel i två olika antologier som handlar om ämnet basinkomst, som under de senaste åren har debatterats i många länder.
-
Terry Hartigs miljöpsykologiska studie på Altmetrics topp 100-lista
2020-01-15
När Altmetric släppte sin topp 100-lista över de forskningsartiklar som, enligt deras mätverktyg, diskuterats och delats mest under det gångna året fanns en studie om naturens positiva effekter för hälsan med. En av medförfattarna är IBF:s miljöpsykolog Terry Hartig.
-
Susanne Urban kommenterar rapporten "Insatser i ”utsatta” områden" vid Bostad 2030
2019-12-20
Susanne Urban, universitetslektor i sociologi vid IBF, var inbjuden att kommentera rapporten "Insatser i "utsatta" områden" när den presenterades den 11 december i Stockholm. Nu finns seminariet att ladda ner som podcast.
-
Workshop om urbana bostadsrörelser
2019-12-18
I dagarna är IBF värd för workshopen The right to housing and the right to the city in Latin America and Europe som är en del av projektet "Urban Struggles for the Right to the City and Urban Commons in Brazil and Europe",om finaniseras av STINT, Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning.
-
Ledig tjänst: Doktorand i statsvetenskap
2019-12-13
IBF söker en doktorand i statsvetenskap. Doktoranden antas till statsvetenskapliga institutionen, men forskningen bedrivs vid IBF.
-
IBF och nationalekonomiska institutionen i nytt samarbete med Uppsala kommun
2019-12-12
Uppsala kommun anslår 3 miljoner kronor till ett nytt forskningsprogram som syftar till att stärka den kvantitativt inriktade urbanforskningen.
-
Nya anslag till IBF:s forskare
2019-11-21
Forskningsrådet Formas har beviljat projektet The intersectional and sustainable impacts of housing movements: the Spanish case närmare 3 miljoner kronor i anslag de närmsta tre åren. Projektet leds av IBF:s professor i sociologi, Miguel Martinez.
-
Susanne Urban vinnare av IBF:s Klimatpris
2019-11-01
Miljögruppen vid IBF har utsett vinnaren av institutets nyinstiftade klimatpris. Vinnare är Susanne Urban, universitetslektor i sociologi vid IBF, som föreslår att IBF ska ta fram en modell för att minska personalens flygresor.
-
Tidigare FN-rapportören Raquel Rolnik besöker IBF
2019-10-08
Utmärkelsen ”Uppsala Lecture in Housing and Urban Research” har i år tilldelats professor Raquel Rolnik från University of São Paulo, som den här veckan besöker Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF). Idag onsdag håller Raquel Rolnik en öppen föreläsning i Humanistiska teatern på temat Urban Warfare – Housing under the empire of finance.
-
Flera publikationer visar på samband mellan natur och välmående
2019-10-04
Terry Hartig, professor i miljöpsykologi vid IBF, medverkar i flera nyutkomna publikationer som inriktar sig på sambandet mellan naturupplevelser och fysiskt och psykiskt välmående.
-
Ledig tjänst: HR-generalist
2019-09-16
Kansliet på IBF söker en HR-generalist på 50 %.
-
Save the date: Födelsedagskalas och öppet hus 27 november
2019-08-29
I år fyller IBF 25 år och det firar vi med födelsedagskalas med öppet hus den 27 november.
-
IBF och Uppsala kommun satsar på forskning om hållbar stadsutveckling
2019-08-06
IBF och avdelningen för strategisk planering vid Uppsala kommun har inlett ett samarbete genom att samfinansiera två postdoktor-tjänster med inriktning på samhällsplanering. Syftet är att bedriva forskning inom hållbar stadsutveckling samt att utveckla nya former för samverkan mellan universitet och kommunen.
-
Den offentliga debatten stigmatiserar förortsområden
2019-06-03
Så kallade utsatta bostadsområden kopplas ofta ihop med segregation, kriminalitet och våld i den offentliga debatten. Karin Backvall, forskare i kulturgeografi vid IBF, lade nyligen fram avhandlingen Constructing the Suburb: Swedish Discourses of Spatial Stigmatisation, som visar hur media och politiska partier förstärker den redan negativa bilden av dessa bostadsområden.
-
Göran Rydén prisas för forskningsartikeln ‘Voyage iron’
2019-04-01
Göran Rydén, professor i ekonomisk historia vid IBF, prisas tillsammans med sin medförfattare Chris Evans, University of South Wales, av organisationen Forum on European Expansion and Global Interaction för artikeln ‘‘Voyage iron’: an Atlantic slave trade currency, its European origins, and African impacts’.
-
Disputation: Kati Kadarik
2019-03-22
Kati Kadarik försvarar sin kulturgeografiska avhandling Moving out, moving up, becoming employed: Studies in the residential segregation and social integration of immigrants in Sweden den 26 april.
-
Nu öppnar anmälan till Bostadsmötet
2019-03-15
Idag öppnar anmälan till Bostadsmötet som äger rum i Universitetshuset 15-16 maj. Genom ett samarbete med Uppsala kommun finns det också tio stycken sponsrade studentplatser på konferensen.
-
Ledig tjänst: Professor i kulturgeografi
2019-02-25
IBF söker en professor i kulturgeografi, särskilt bostads- och urbangeografi.
-
Disputation: Karin Backvall
2019-02-21
Karin Backvall försvarar sin avhandling Constructing the Suburb
Swedish - Discourses of Spatial Stigmatisation den 8 mars. -
Klyftorna driver segregationen
2018-12-12
Ekonomer har nyligen kartlagt den ökande inkomstojämlikheten i den industrialiserade delen av världen och härlett en stor del av ökningen till koncentrationen av toppinkomster. Che-Yuan Liang blev nyfiken på sambandet mellan ojämlikhet och boendesegregation efter inkomst. Skapar ojämlikhet segregation eller är det tvärtom och finns det andra underliggande mekanismer?
-
Ytterligare miljonanslag från Formas
2018-12-10
IBFs Nils Hertting och Ståle Holgersen får nästan 6 miljoner från Formas för två forskningsprojekt.
-
Effekten av uppehållstillstånd
2018-12-04
Sveriges flyktingpolitik har genomgått stora förändringar de senaste åren. I september 2013 ändrade Migrationsverket sin bedömning av konflikten i Syrien vilket medförde att alla syriska asylsökande beviljades permanenta uppehållstillstånd från att tidigare ha beviljats temporära. Under 2016 ändrades regelverket återigen då temporära uppehållstillstånd blev huvudregeln för alla asylsökande. Hur påverkas egentligen nyanländas arbetsmarknadsdeltagande av dessa beslut?
-
Betydelsen av första bostadsområdet för nyanlända
2018-09-18
I Sverige har frågan om flyktingmottagningen och statens placeringspolitik diskuterats sedan början av 1980-talet. IBFs Roger Andersson vill med sin senaste forskning försöka bedöma betydelsen av det första bostadsområdet för nyanlända flyktingars senare arbetsmarknadsdeltagande.
-
Karl Schlögel på Uppsala Lecture in Housing and Urban Research
2018-09-11
Professor Karl Schlögel har utsetts till årets föreläsare på Uppsala Lecture in Housing and Urban Research. Karl Schlögel som är historiker och författare håller sin öppna föreläsning i Humanistiska teatern den 10 oktober kl. 15.00. Karl Schlögel (f.1948) kommer att tala på temat historisk förändring och rummets betydelse, och tar sin utgångspunkt i Östeuropas urbana utveckling under efterkrigs-tiden.
Titeln på föreläsningen är How to Read East European Cities- Bringing back space into history
-
Ny seminarieserie med bland andra Anna Adeniji
2018-08-22
Höstens temaseminarier Boende och Samhälle är nu spikade och bjuder på många spännande författare och titlar.
-
IBF:s forskare får Formasanslag
2018-07-02
IBF:s forskare får ungefär tolv miljoner i anslag från Formas för två projekt inom programmet Forskning för social bostadspolitik.
-
IBFs Henrik Andersson disputerar 8 juni
2018-05-08
Henrik Andersson försvarar sin avhandling Immigration and the Neighborhood – Essays on the Causes and Consequences of International Migration den 8 juni kl. 13.15 i Hörsal 2 på Ekonomikum (Kyrkogårdsgatan 10).
-
IBFs Irene Molina på Dramaten
2018-04-17
IBFs Irene Molina skall uppträda på Dramaten i maj med Performance Lecture: Musik för en no-go zon tillsammans med America Vera-Zavala och Salla Salazar, tidigare medlem i The Latin Kings.
-
Konferens om koppar i Falun 2-4 maj
2018-03-21
IBF arrangerar tillsammans med flera aktörer en konferens om den senaste forskningen kring koppar under tidigmodern tid.
-
Evert Vedung utsedd till hedersdoktor vid Linnéuniversitetet
2018-02-27
IBF:s professor emeritus i statskunskap Evert Vedung har av Fakulteten för samhällsvetenskap utsetts till hedersdoktor vid Linnéuniversitetet.